VIII. Megbetegedési veszély elhárítása céljából igénybe vehető, térítésmentes védőoltások
Keresés a Vacsatc weboldalon

Elérhetőségek

Országos Epidemiológiai Központ

H 1097 Budapest IX.ker. Albert Flórián út 2-6

H 1437 Bp. Pf.777

Tel: (+36-1) 476-1100

E-mail: oltasbiztonsag@oek.antsz.hu

Technikai információk

A honlapon található dokumentumok megtekintéséhez szükséges lehet
az Adobe Reader segédprogram, mely
itt tölthető le.

Az oldal megtekintéséhez ajánlott böngészők:
- Internet Explorer 7, 8
- Mozilla Firefox 3.5
- Opera 10
- Google Chrome
- Safari

VIII. Megbetegedési veszély elhárítása céljából

önkéntesen igénybe vehető térítésmentes védőoltások

1.    Influenza elleni védőoltások

a)    A 2016/2017. évi influenzaszezonra történő felkészülés során térítésmentesen végezhető influenza elleni védőoltás

A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre az alábbi:

A)   Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani az alábbiak szerint:

–      Hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett

·           krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;

·           súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;

·           szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás betegséget);

·           veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek

             (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);

·           krónikus máj- és vesebetegek;

·           anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;

–         60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül;

–         ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban,

          vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek;

–         várandós nők;

–         azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik;

–         tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);

 

B)  A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

–         egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),

–         szociális intézmények dolgozói.

C)  Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken, ahol sertés baromfi
és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak.

A védőoltásban részesíthetők a baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltásokat
a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokon keresztül évente javasolt megszervezni.

A 2016/2017. évi influenza szezon kezdetekor kiadott országos tisztifőorvosi körlevél a fentieken túl egyéb kockázatnak kitett csoportok jogosultságáról is rendelkezhet.

2.    Hepatitis B elleni védőoltás javasolt azoknak a korábban védőoltásban nem részesült személyeknek, akik:

–      akut B hepatitiszes beteg, ill. krónikus HBV-hordozó személy szexuális partnerei, vagy a HBV-fertőzöttel közös háztartásban fertőződési veszélynek vannak kitéve;

–      dializált betegek, hemofíliások;

–      onkohematológiai betegek;

–      intravénás kábítószer-használók.

A hepatitis B elleni immunizáció 3 oltásból áll: 0, 1. és 6. hónapban kell beadni az oltásokat. Bizonyos esetekben (pl. dializálandó betegek) a gyors immunválasz elérése érdekében ún. gyorsított séma (0, 1, 2 hónap) alkalmazható, azonban ilyenkor egy év múlva emlékeztető oltásra is szükség van. Dializált felnőtteknek minden egyes oltásnál 40 mcg antigén beadása javasolt. Az eredményesebb immunválasz érdekében az onkohematológiai betegségben szenvedő vagy hemodializálásra szoruló gyermekeknél a gyermekkori immunizálásra ajánlott dózis kétszeres mennyiségének beadása javasolt mind a három, mind pedig a négy oltásból álló oltási séma alkalmazása esetén.

A dializáltak és az immunhiányos betegek esetében javasolt a primovakcináció utáni ellenanyagválasz ellenőrzése. A 10 IU/l értéknél alacsonyabb ellenanyagszint esetén újabb sorozatoltás szükséges. Az eredményesen oltott dializáltaknál
az ellenanyagszintet évente célszerű ellenőrizni, és ha az anti-HBs ellenanyagok titere 10 IU/l alá csökken, akkor emlékeztető oltás adása javasolt.

3.    Humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás

      I.        A 2016. év április hónapjában azokat a leánytanulókat kell humán papillomavírus elleni védőoltásban részesíteni akiknél a szülő/gondviselő belegyezése alapján a 2014/2015. tanévben megkezdték az oltási sorozatot.  A járási népegészségügyi intézet - az iskolavédőnők által rögzített kampány elszámoló jelentés alapján - külön igénylés nélkül biztosítja az iskola-egészségügyi szolgálat számára az oltási sorozat befejezéséhez szükséges HPV oltóanyagot Az oltóanyag átvételekor kell jelezni, ha a kampány elszámoló jelentésben szereplő oltottak számához képest változás történt, azaz iskolaváltás miatt több, vagy kevesebb a védőoltásban részesítendő leánytanuló. A védőoltás megtörténtéről a „Jelentés védőoltás beadásáról” szóló egyedi jelentést az iskolavédőnők az OSZIR Védőoltási és oltóanyag logisztikai alrendszerébe rögzítik és 2016. május 31-ig véglegesítik.

    II.        A 2016. év október hónapjában HPV elleni védőoltásban részesülhetnek azok
a leányok, aki betöltötték 12. életévüket
és az általános iskola VII. osztályát (7. évfolyamát) a 2016/2017. tanévben végzik.

A.   A védőoltás szervezése és lebonyolítása

1.    A HPV oltásokat iskolai kampányoltás keretében kell megszervezni és végezni. Az oltások végzéséhez Cervarix oltóanyag áll rendelkezésre.

2.    Az iskola-egészségügyi szolgálat köteles az érintett szülőket/gondviselőket és az oltásra jogosult leányokat tájékoztatni az önkéntes térítésmentes HPV védőoltás lehetőségéről és annak időpontjáról. A 6. osztály befejezésekor,
a 7. osztályba lépő leányokat és a szülőket tájékoztatni kell a HPV elleni védőoltás lehetőségéről, időt biztosítva a döntés meghozatalához. Tekintettel arra, hogy az oltás önkéntes, a szülőnek/gondviselőnek szeptember elején nyilatkoznia kell arról, hogy igényli-e a védőoltást (3. sz. melléklet).
A nyilatkozatot meg kell őrizni. A szülő/gondviselő döntését a leánygyermek egészségügyi dokumentációjában is rögzíteni kell.

3.    Az iskolavédőnők az OSZIR Védőoltási alrendszerének „Kampányoltás elszámoló jelentés” űrlap megfelelő mezőinek kitöltésével megadják a jogosultak, a visszaérkezett szülői nyilatkozatok és az oltást igénylők számát. Az előzetesen már védőoltásban részesült, illetve az oltást nem igénylők számát is meg kell adni a programban. A fenti adatok jelentésének, azaz számítógépes rögzítésének határideje 2016. szeptember 13.  
A jelentést csak menteni kell, nem kell „véglegesíteni” („piszkozati státusz”).

B.   Az oltóanyag igénylése és kiadása

1.     Azon leányok számára, akik kérik a védőoltást, az első részlet beadásához szükséges oltóanyag igényt külön nem kell megküldeni a járási népegészségügyi intézetnek, mivel a C. pontban megadott jelentésben már szerepel az oltást igénylők száma.  A 15 éven felüli leányok esetében a második részoltáshoz szükséges igényt az oltóanyag átvételekor kell jelezni.

2.     A járási kormányhivatal népegészségügyi osztálya az OSZIR Védőoltási alrendszerén keresztül, a 4. negyedévi oltóanyagokkal együttigényli meg a HPV oltóanyagot a megyei kormányhivatal illetékes főosztályától az iskolavédőnők által megadott adatok (Kampány elszámoló jelentés - Oltást igénylők száma) alapján.

3.     A járási kormányhivatal népegészségügyi osztálya a kialakult gyakorlat szerint adja ki vagy juttatja el az iskola-egészségügyi szolgálathoz a vakcinát.

C.   A védőoltások dokumentálása, jelentése

Különös figyelmet kell fordítani a védőoltások dokumentálására és jelentésére, mivel ez alapján történik meg a térítésmentesen felhasználható HPV elleni oltóanyagok elszámolása és az egyes korosztályok oltottsági arányának meghatározása.
Ennek érdekében, a HPV elleni védőoltások dokumentálásának, jelentésének szempontjai a következők:

1.    A 2016. október hónapban végzendő HPV elleni védőoltásról szóló egyedi jelentést („Jelentés védőoltás beadásáról”) az iskolavédőnőknek a védőoltás beadását követően rögzíteni kell az ÁNTSZ Országos Szakmai Információs Rendszerének Védőoltási és oltóanyag logisztikai alrendszerébe.
Az első részoltásról (HPV1) szóló egyedi jelentés véglegesítésének határideje 2016. december 2. Az első oltás idején 15. életévüket betöltött leányok második részoltásáról (HPV2) szóló jelentést is december 2-ig kell véglegesíteni. Az előzetesen rögzített, piszkozati státuszú „Kampány elszámoló jelentés” véglegesítését, megadva az oltottak számát szintén 2016. december 2 -ig kell megtenni.

2.    A fenti jelentéseken kívül a védőoltás megtörténtét az oltott személy oltási könyvébe is regisztrálni kell.